Čo znamená E? V potravinárskom priemysle sa takto onačujú aditívne látky pridávané do potravín z najrôznejších dôvodov. Technologických aj skladovacích. Bez aditív by bola ponuka potravín na našom trhu značne obmedzenejšia, zároveň by sa skrátila aj doba trvanlivosti. Ak by sme chceli úplne vyradiť tieto potraviny a nápoje zo sortimentu, museli by sme sa rozlúčiť napr. s majonézou, horčicou, šunkou, syrmi, žuvačkami, malinovkami atď.
Na Slovensku reguluje používanie a označovanie povolených aditív ministerstvo zdravotníctva. Ako členská krajina EÚ používame označenie zložené s písmena E a následne troch alebo štyroch čísel.
Napriek tomu, že používané aditívne látky sú podľa zákonov Slovenska a noriem EÚ považované za bezpečné, možné zdravotné riziká týchto látok sú predmetom búrlivých diskusií. Stále sú v potravinách používané niektoré chemikálie, na ktoré by si ľudia mali dávať pozor a radšej sa im vyhýbať.
Ak máte obavy, že konkrétna prídavná látka môže byť príčinou vašich zdravotných problémov, vyskúšajte eliminačnú diétu, kde vylúčite túto látku úplne zo svojej stravy a uvidíte, či sa príznaky zlepšia. Ak sa príznaky opäť vrátia potom, čo začnete znovu konzumovať potraviny, ktoré obsahujú tieto doplnkové látky, je pravdepodobné, že prisievajú k týmto príznakom a je lepšie sa im vyhnúť.
Takže milí esemkári, určite má pre bezpečie našeho organizmu zmysel vyhýbať sa nadmernej konzumácii potravín obsahujúcich tieto tzv. éčka a jesť čo najprirodzenejšiu a čerstvú stravu (obilniny, strukoviny, ovocie, zeleninu, orechy, olejnaté semená). Nie všetky zdravotné problémy však môžeme prisúdiť pridávaným potravinárskym látkam ale vyplývajú z celkového nezdravého životného štýlu. Stále platí, že sa hlavne treba stravovať zdravo, vyvážene a plnohodnotne.
Zdroj: BBC a Ambulancia klinickej výživy
Zdieľať na FB
Audia a videa