ÉČKA v potravinách

ÉČKA v potravinách

Ľudový názov „éčko“ používame pre širokú škálu prídavných potravinárskych látok. Zjednodušene povedané éčka zlepšujú vlastnosti potravín. Jedlo nám vydrží dlhšie čerstvé, vyzerá na pohľad lepšie, má lepšiu chuť. Niektorí ľudia sa snažia z vlastného presvedčenia éčkam čo najviac vyhýbať. Iní veria tomu, že právne predpisy ošetria, aby sa nám do organizmu dostanúli len éčka, ktoré nám nemôžu nijako uškodiť. Ako ste na tom s éčkami vy? Čítate si na obaloch potravín aké prídavné látky obsahujú?

V Európskej únii bol pre prídavné látky vytvorený systém E-kódov. Ten umožňuje rýchlu identifikáciu týchto látok pomocou čísla, ktoré nahrádza často dlhý a zložitý názov prídavnej látky. Napríklad pod kódom E 290 sa skrýva oxid uhličitý a pod E 460 nájdete celulózu. Kompletný zoznam všetkých éčok, ich kódov a látok, ktoré sa za nimi skrývajú, nájdete kliknutím na tento odkaz.

 

aaaaaaaaaaaaaaPrídavné látky sa dnes získavajú z rôznych zdrojov. Niektoré sú čisto prírodného pôvodu, iné sa vyrábajú synteticky. Medzi čisto prírodné éčka patrí napr. kyselina jablčná, včelí vosk alebo dusík. Pretože je používanie prídavných látok veľmi prísne regulované zákonom, všeobecne platí, že potraviny uvádzané na trh podľa platných predpisov by mali byť bezpečné a zdravotne nezávadné aj vtedy, keď obsahujú väčšie množstvo synteticky vyrábaných prídavných látok. Zdravšie ale samozrejme je konzumovať čo najväčšie množstvo nespracovaných potravín, surového ovocia a zeleniny, v ktorých nie sú žiadne éčka.

 

Existujú ale éčka, ktoré také bezproblémové nie sú. Vo väčšine prípadov sa jedná o chemicky pripravované látky, napr. decht, ropu a ďalšie suroviny. U citlivých ľudí, alergikov, astmatikov, ale aj u ľudí s diétou a detí, môžu také látky vyvolať zdravotné problémy – väčšinou v podobe alergických reakcií. Môžu ale aj spôsobovať problémy u dlhodobo sa liečiacich ľudí, napr. u esemkárov. Isto je vhodné takéto látky poznať a vyhýbať sa im, vždy vtedy keď viete, že máte s niektorými éčkami problémy alebo sa niektorým chcete z nejakého dôvodu vyhnúť. Vyplatí sa vám teda preštudovať si pozorne zloženie výrobku.

 

Medzi éčka, ktoré vyššie uvedené nežiadúce reakcie spôsobujú, najčastejšie patria siričitany, benzoany, parabeny, azofarbivá, glutaman sodný, aspartán a dusičnan sodný. Poraďte sa so svojím lekárom, ktoré éčka škodia vám.

 

zdroj: internet

Vaše otázky

Meno a priezvisko
Email
Otazka
1 + 9 =
Spolu s odborníkmi radi odpovieme na všetky otázky súvisiace s ochorením
SM ale aj na iné, ktoré Vám pomôžu vyriešiť prípadný problém.
"Osobné údaje a informácie, ktoré poskytujete v tomto formulári budú vzhľadom k farmakovigilančným povinnostiam vyplývajúcim z príslušných právnych predpisov zaznamenané a spracúvané prevádzkovateľom informačného systému - spoločnosťou Teva v súlade so zákonom č. 122/2013 Z. z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov. Tieto osobné údaje a informácie môžu byť poskytované a zdieľané s ďalšími subjektmi Teva a národnými a európskymi úradmi z dôvodu hodnotenia a porovnávania s ďalšími nežiaducimi udalosťami zaznamenanými s týmto produktom alebo účinnou látkou. Podrobnejšie informácie môžete nájsť v ochraně osobných údajov. Ak nie ste subjektom hlásenia, aj napriek tomu, že pre hlásenie nemusíte mať súhlas pacienta s poskytnutím jeho osobných údajov, mali by ste ho o tejto skutočnosti informovať."
Naše webové stránky používajú súbory cookies. Pokračovaním súhlasíte s ich používaním. Viac informácií nájdete v sekcii: Zásady ochrany osobných údajov
Rozumím